Диета за красива кожа

08 Февруари 2014

Чудите се кое е най-доброто, което можете да направите за вашата кожа? Със сигурност спа процедурите ще й се отразят добре. Но започнете първо от начина си на хранене. Според някои специалисти мазните храни и шоколадът не са причина за лошия вид на кожата, но дали наистина е така? Със сигурност спазването на следните прости 4 съвета ще ви възнаградят с по-добър външен вид.

Забравете за белия хляб!

Пържените картофи водят до образуване на пъпки по кожата. Едно неотдавнашно проучване изследва външния вид на 1200 местни жители на остров близо до Папуа Нова Гвинея. Изследователите не са открили нито един между тях, който да е имал кожен дефект. Каква е тайната им? Много просто – диета, която се състои почти изцяло от протеини, плодове и зеленчуци. От техните ястия са отсъствали  простите въглехидрати като бял хляб, макаронени изделия, ориз, картофи и сладкиши. Всичко това е част от нашия обичаен режим на хранене. Тези въглехидрати действат върху нивата на инсулина, което води до редица реакции, отразяващи се неблагоприятно и на кожата.

Съвет: Вместо рафинираните бели въглехидрати, избирайте пълнозърнест хляб, кафяв ориз и пълнозърнести тестени изделия. Те се усвояват по-бавно и благоприятстват за добрия вид на кожата.Хапвайте редовно риба!

Рибата е чудесен източник на есенциални мастни киселини (ЕМК) като омега-3 и омега-6 , които намаляват възпалителните процеси  в организма. Възпалението кара клетките да запушват порите си и това води до акне. Видовете риба, които съдържат най-много ЕМК са сьомга, скумрия и риба тон. Есенциални мастни киселини също могат да бъдат намерени в бадемитe, лешниците и лененото семе.

Съвет:  Макар че ще се отрази добре на вашата кожа, недейте да прекалявате с рибата. Ако тя фигурира два пъти седмично във вашето меню, то това е прекрасно. Но шепа ядки вместо следобедна закуска е абсолютно препоръчителна. 

Кажете не на храните, от които лицето ви се зачервява!

Ако добавяте по малко руж всеки ден върху лицето си, то това е добре. Но бъдете внимателни с храните, които водят до обилно зачервяване на лицето. Това могат да бъдат някои напитки, особено червеното вино, пикантни подправки, сушени меса и др.

Съвет:  Наблюдавайте се. При всеки човек причинителите на зачервяване по кожата са различни. Старайте се да избягвате тези храни, които ви въздействат по този начин.

Сприятелете се със зехтина!

Ако избягвате мазнините в името на тънката си талия, то може би лицето ви плаща висока цена. Много жени имат суха и лющеща се кожа, защото не ядат достатъчно мазнини. Ако приемате по-малко от 20 грама мазнини на ден (около 2 супени лъжици), то тялото ви няма да може да абсорбира достатъчно витамин А, от който кожата ви се нуждае, за да предотврати преждевременното стареене.

Съвет: Поръсвайте салата си винаги със зехтин. Няма да е лошо, ако добавяте в нея авокадо и ядки. Със сигурност това няма да повлияе върху номера на дънките, които носите.