12 начина да навредите на кожата си

23 Февруари 2014

Вашата кожа е най-големият орган на тялото ви и следователно тя е изложена на най-голям риск. Това се случва например, когато я оставяте незащитена, докато сте на открито, или когато някои грижи ви се струват прекалено скъпи, а се оказва, че са наложителни. Ето какво не трябва да правите, ако искате да запазите кожата си здрава.

1 . Слънце

Имаше време, когато хората мислеха, че най-добрата грижа за тяхната кожа е да се облеят в бебешко олио или да прекарат цял ден на плажа.  Дерматолозите вече от доста години предупреждават, че излагането на слънце е сигурен път към състаряването на кожата, което може да доведе и до рак.
Дерматологът Норман Ливайн, автор на книгата „Здрава кожа”, казва: „Ако има едно нещо, което всеки може да направи, за да предпази кожата си, това е да избягва слънцето. Слънчевата радиация влияе върху клетките, които подновяват кожата и когато тези клетки са увредени непоправимо, кожата се състарява по-бързо, както и става по-податлива към ракови изменения.”

2 . Неправилна употреба на слънцезащитните кремове

Вашият слънцезащитен крем вероятно не ви защитава от вредното въздействие на слънцето, защото не прилагате препоръчителния фактор, а той е SPF 30 или по-висок. Много хора също така не нанасят слънцезащитния си крем на всеки два часа, както препоръчват дерматолозите.

3 . Солариум

Мислите, че тенът от солариум е по-безопасен от този, който ще получите на слънце? Помислете отново!
Солариумите излъчват концентрирана ултравиолетова светлина. Тези лъчи състаряват кожата и могат да предизвикат меланом. Никога не ходете на солариуми! Няма друг по-ефикасен начин да навредите на кожата си.

4 . Дим

Сигурно знаете колко вредно е пушенето за белите ви дробове. Но може би не сте чували, че то състарява вашата кожа. Проучване показва, че тютюневият дим действа по същия начин, като слънцето, само че отвътре. Кожата започва да губи блясък, започва да изглежда апатична и изморена. Освен това цигарите водят до неприятен жълтеникав цвят. Кръвта не може да доставя пълноценно хранителни вещества, ето защо кожата на един пушач заздравява по-трудно, ако бива наранена.

5. Използвате грешен продукт за почистване

Голяма грешка, която хората често правят, е да мият лицето си с помощта на обикновен сапун, който е предназначен за тяло. Пазете бар сапуна за под душа. Използвайте само мек почистващ лосион за лицето си, особено ако имате чувствителна кожа.

Ако кожата ви е склонна към акне, се уверете, че използвате продукт без олио и некомедогенен. Хората, чиято кожа е суха, трябва след всяко измиване да прилагат слой лосион, за да запечатат влагата в кожата си.

6. Използвате скраб за лице

Да измиете лицето си е добра идея. Но да използвате скраб не е. Това може да бъде много дразнещо за кожата, особено ако тя е склонна към акне.  

Следва продължение.